flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналітична інформація вимог Закону України «Про запобігання корупції» за перше півріччя 2017 року по Охтирському міськрайонному суді Сумської області

21 липня 2017, 13:24
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
вул. Незалежності,7 м. Охтирка Сумської обл., 42700, тел./факс (05446) 2-31-60
Е-mail: inbox@oh.su.court.gov.ua  Код ЄДРПОУ 26440802
 

                                                              Начальнику територіального управління 

                                                               державної судової адміністрації України

                                                                     в Сумській області

                                                                     Кібцю В.О.

                                                                            

                                                                                 вул. Перемоги,4, м. Суми,40002

 

                         На № 02-446 від 20.03.2009р.

 

 

 

Аналітична інформація

вимог Закону України  «Про запобігання корупції»

за перше півріччя 2017 року

по Охтирському міськрайонному суді Сумської області

 

 

                  На виконання Державної програми щодо запобігання та протидії корупції, вимог Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки», Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», Плану заходів щодо запобігання і протидії корупції, затвердженого наказом голови суду на 2017 рік  та з метою надання консультаційної допомоги з питань дотримання антикорупційного законодавства, проведення роз’яснювальної роботи щодо запобігання, виявлення та протидії корупції, забезпечення відкритості та інформування громадськості при здійснені заходів щодо запобігання та протидії корупції  Охтирським  міськрайонним судом  Сумської області проводилися наступні заходи.

         Керівником апарату суду здійснюється посилений контроль за відкритістю та прозорістю роботи суду.  Зокрема, встановлений графік ведення прийому громадян керівництвом суду. Даний графік та порядок прийому розміщено на веб – сайті суду. Постійно на оперативних нарадах керівником апарату звертається увага  на належне ставлення до фізичних та юридичних осіб, які звертаються до суду, забезпечення надання їм відкритої, прозорої інформації, передбаченої чинним законодавством та Законами України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації» та оперативне вирішення порушених заявниками питань

          В Охтирському міськрайонному суді виконуються заходи, спрямовані на запобігання    проявам корупції, а саме:

 - запроваджено обов’язковий періодичний розгляд на оперативних нарадах стану виконання законодавства про боротьбу з корупцією, здійснення заходів щодо запобігання корупційним проявам та реагуванням на них, роз’яснення антикорупційного законодавства;

 - на офіційному веб-сайті систематично  розміщується інформація про роботу суду, спрямовану на реалізацію антикорупційного законодавства, нормативно-правові документи щодо боротьби з корупцією, запобігання її виникненню;

 - здійснюється підготовка аналітичної інформації про дотримання вимог закону «Про засади запобігання та протидії корупції»;

-   забезпечується прозорий добір і розстановка кадрів на засадах неупередженого конкурсного відбору та вживаються заходи щодо запобігання, виявлення та усунення конфлікту інтересів, прийняття на державну службу здійснюється в порядку, визначеному законодавством, на конкурсній основі з проведенням іспитів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2016 № 246 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, проводиться спеціальна перевірка відповідно до Порядку організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого Указом Президента України від 25 січня 2012 року №33/2012;

- З метою попередження осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців, про спеціальні обмеження, встановлені Законами України «Про державну службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції», запроваджено відповідний бланк, який підписується під час призначення особи на посаду, а також документ про ознайомлення із Загальними правилами поведінки державного службовця. Для запобігання конфлікту інтересів осіб, кандидат на посаду в автобіографії зазначає місце проживання та місце роботи членів сім’ї і близьких осіб.

- забезпечено своєчасне електронне декларування доходів державними службовцями, суддями. 

-  проводиться аналіз практичної реалізації положень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

- В разі прийняття змін чи доповнень до законів України «Про державну службу» та «Про засади запобігання та протидії корупції» зазначені зміни доводяться до державних службовців.

        На виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» на сторінці суду в складі веб-порталу «Судова влада України» створено окремий розділ з відповідною назвою, затверджено Положення про доступ до публічної інформації суду.

        Одним з головних завдань з питань запобігання та виявлення корупції протягом 2017 року було надання роз’яснень щодо застосування антикорупційного законодавства. Консультантом з кадрової роботи суду проводилася роз’яснювальна робота щодо реалізації антикорупційної політики.

      У 2017 році проводився конкурс на заміщення вакантної  посади державного службовця в  Охтирському міськрайонному суді  Сумської області .За результатами проведеного конкурсу  на посаду секретаря судового засідання  призначена  Добровольська А.А.  Відносно неї проводиться перевірка відповідно ЗУ « Про очищення  влади». Також Добровольська А.А. ознайомлена  з обмеженнями щодо призначення на посаду , із загальними правилами  поведінки державного службовця.

Особливу увагу зосереджено на необхідності безумовного дотримання норм законодавства в сфері антикорупційної політики, державної служби та етики державного службовця під час виконання службових обов’язків та у повсякденній діяльності.

 В Охтирському  міськрайонному суді щорічно проводиться робота по недопущенню порушень вимог фінансового контролю. Крім того, було організовано роботу щодо надання роз’яснення з питань електронного декларування доходів згідно із Законом України «Про державну службу» та ЗУ «Про запобігання корупції» щодо подання електронної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації).

 Усі державні службовці  Охтирського  міькрайонного суду подають декларації про доходи. Електронну декларацію про доходи за 2016 рік своєчасно подали за місцем служби всі державні службовці .

          Керівництвом  суду здійснюється контроль за дотриманням Загальних правил поведінки державного службовця, антикорупційного законодавства.

         Працівникам суду постійно надаються консультації та проводиться роз’яснювальна робота з метою упередження вчинення корупційних діянь.

         Постійно вживаються заходи щодо створення прозорого та зрозумілого для кожного – стилю роботи державного службовця, чіткого розмежування службових обов’язків та приватного життя. Також для всіх державних службовців суду розроблені посадові інструкції, в яких чітко визначені їх права та обов’язки. Всі працівники ознайомлені зі своїми посадовими інструкціями під підпис.                                                                                                                                                                                          

         За перше півріччя 2017 року державні службовці, які працюють в Охтирському міськрайонному суді Сумської області за корупційні діяння до відповідальності не притягувались.

         Охтирським міькрайонним судом Сумської області продовжується здійснення реалізації заходів щодо профілактики й попередження корупційних діянь.          

         На підставі проведеної роботи з дотримання законодавства про боротьбу з корупцією, вважаємо, що для удосконалення роботи з зазначених питань необхідно:

 -  контролювати наповнення веб-сайту, надавати в ЗМІ інформацію про стан боротьби з корупцією, у тому числі інформувати про факти притягнення посадових осіб до відповідальності за вчинення таких злочинів і правопорушень;

 -   особливу увагу приділяти розгляду звернень громадян, які містять інформацію щодо корупційних діянь, вчинених державними службовцями;

  -    продовжувати проводити спеціальні семінари з питань запобігання проявам корупції, етики та поведінки державних службовців.

        Здійснювати жорсткий контроль за виконанням Заходів щодо посилення контролю за відкритістю і прозорістю в роботі, усунення причин та умов, що сприяють вчиненню корупційних діянь та інших правопорушень.
         Проводити, і надалі, роботу з державними службовцями з метою суворого дотримання ними вимог Законів України “Про державну службу”, “Про засади запобігання та протидії корупції» Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки»,.
       Вживати невідкладні заходи щодо запобігання фактів правопорушень з покладенням персональної відповідальності на винних у їх допущенні.

 

         

                                  В.О. голови Охтирського

                                       міськрайонного суду

                                             Сумської області                                                                    В.М.Ільченко

   

 

 

                вик.: Самондросова тел. (05446) 2-32-23.