flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові правила декларування у 2022 році

21 грудня 2021, 13:34

З 1 грудня 2021 року набрали чинності відповідні накази НАЗК, якими затверджено:

В новій формі декларації в розділі 1 передбачені нові підрозділи, які необхідно заповнювати, а саме:

  • я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування;
  • я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення).

Також в розділі 9 передбачено новий підрозділ де має зазначатися інформація щодо криптовалюти.

НАЗК не лише оновило форму, але ще й затвердило Порядок заповнення декларації.

Також НАЗК затвердило Порядок інформування про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування, який набув чинності 1 грудня 2021 року. 

Нагадуємо вам, що повідомлення про суттєві зміни у майновому стані потрібно подавати протягом 10 днів з моменту отримання доходу, купівлі майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів

Крім того повідомити НАЗК про суттєві зміни у майновому стані потрібно не лише, якщо разовий видаток перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (ПМ) (у 2021 році – 113 500 тис. грн), але й якщо вартість майна, яке коштує понад 50 ПМ, буде сплачуватися частинами, розмір яких не перевищує визначений поріг. У такому разі, повідомлення варто подати після переходу права власності на таке майно.

Обов’язок подавати повідомлення про суттєві зміни мають службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також декларанти, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків. Перелік таких посад можна знайти за посиланням.

З 1 грудня 2021 р. також змінюється Порядок повідомлення про відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті.

Тепер повідомлення про відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті подається лише через Реєстр декларацій в електронній формі. 

Паперову копію подавати до НАЗК не потрібно.

Нагадуємо вам, якщо ви або член вашої сім’ї відкрили валютний рахунок в установі банку-нерезидента, то про це потрібно повідомити протягом 10 днів з дня, коли ви або член вашої сім’ї відкрили такий рахунок або з дня, коли вам стало відомо чи повинно було стати відомо про відкриття такого рахунка членом сім’ї. 

Крім того:

  • Якщо ви відкрили кілька рахунків в одному банку-нерезиденті протягом одного дня, ви подаєте лише одне повідомлення, де вказуєте ці рахунки та місце знаходження банку-нерезидента.
  • Якщо протягом дня ви відкрили кілька рахунків в різних банках-нерезидентах або ж в одному, але разом із членом вашої родини, то повідомлення повинні бути подані окремо (щодо кожного банку або окремої особи).
  • Повідомлення подається незалежно від того перебуває посадовець в Україні чи за її межами.

З оновленим Порядком інформування НАЗК про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента можна ознайомитися за посиланням.

Джерело: Вища рада правосуддя

2021 © Всі права захищені